Mental trening og prestasjonscoaching

Ta kontroll på hodet og prestér bedre!

Er du idrettsutøver og ønsker å bruke hodet bedre til å nå ambisjonene dine? Vil du å bli mentalt sterkere, håndtere press bedre og prestere optimalt når det virkelig gjelder? Mental trening og prestasjonscoaching hjelper deg med å bygge et sterkt mindset, slik at du oppnår dine sportslige mål.

  • Du sliter med å prestere på toppnivå i viktige konkurranser.
  • Du blir nervøs, stresset eller mister fokus når det gjelder som mest.
  • Du klarer ikke å legge bak deg feil eller tap, og det påvirker videre prestasjoner.
  • Du presterer bedre på trening enn i konkurranser.

Kjenner du deg igjen i dette?

Mental trening og prestasjonscoaching gir deg konkrete verktøy for å ta tak i ambisjonene dine og gjøre noe med dem.

Mental trening for idrettsutøvere

Ta gjerne en kikk på min generelle side om mental trening, men jeg er veldig bevisst på at idrettsfolk har noen litt andre knapper å trykke på. Som tidligere toppidrettsutøver vet jeg at idrettscoaching må være tilpasset de unike utfordringene og behovene du møter i din idrett.

Her er noen eksempler på :

Målrettet mot prestasjon: Mental trening for idrettsutøvere fokuserer ofte på å forbedre prestasjoner under konkurranser og trening. Dette kan inkludere teknikker for å håndtere prestasjonsangst, forbedre konsentrasjon og opprettholde motivasjon.

Visualisering og situasjonsspesifikk trening: Det er viktig å trene mentalt for å takle de spesifikke situasjoner og scenarier du møter i din sport. Visualiseringsteknikker er en stor del av dette. Et godt mentalt bilde av prestasjonen bidrar til å forbedre selvtillit din og den faktiske prestasjonen i konkurranse.

Fokus på fysisk og mental sammenheng: Det er vel kjent at den mentale tilstanden påvirker fysisk ytelse og omvendt. Du kan håndtere fysisk tretthet og smerte bedre om du har hodet på plass og noen teknikker for å holde fokus. (Pusteteknikker, avledning, mindfullness og andre)

Teamdynamikk og samarbeid: For lagidretter kan mental trening også fokusere på teamdynamikk, kommunikasjon og samarbeid, noe som er mindre relevant i individuell mental trening.

Rutiner og ritualer: For noen kan pre-performance rutiner eller ritualer hjelpe med å komme i riktig mental tilstand før en konkurranse. Av erfaring vet jeg at noen lager ritualer som bidrar negativ på prestasjonen. En del av jobben som coach er å plukke bort disse

Motivasjon og målsetting: Jeg legger mye vekt på å sette klare mål og opprettholde et høyt motivasjonsnivå over tid, spesielt i møte med utfordringer som skader eller nedturer. Idrettsutøvere må ofte håndtere skader og rehabilitering, noe som krever spesifikke mentale strategier for å holde motivasjonen oppe og komme tilbake sterkere.

Konkurransepress: Mental trening for idrettsutøvere inkluderer ofte teknikker for å håndtere det unike presset som følger med konkurranser, inkludert håndtering av forventninger fra seg selv og andre.

Disse elementene gjør mental trening for idrettsutøvere til en spesialisert form for mental trening som er skreddersydd for å møte de spesifikke kravene og utfordringene i idrettsverdenen.

Hvorfor jobbe med en prestasjonscoach?

Mental styrke. En prestasjonscoach hjelper deg med å utvikle mentale ferdigheter som gir deg et konkurransefortrinn. Gjennom målrettet coaching lærer du hvordan du:

  • Regulerer nervøsitet og stress før og under konkurranser.
  • Bryter ut av negative tankemønstre
  • Tar kontroll når presset kommer
  • Bygger deg selv opp til den beste versjonen
  • Holder fokus på det du kan kontrollere, istedenfor å bekymre deg for ytre faktorer.
  • Skaper et sterkt, prestasjonsfremmende mindset som gir deg økt selvtillit.

“Ikke gå til Espen for å fikse hodet slik du ville gått til en fysioterapeut for å fikse et kne, ikke bruk Espen slik du bruker legen når du er syk. Gå til Espen når du har lyst til å bli bedre på noe, men vet ikke hva eller hvordan. Å prate med Espen er ikke lett, det er ikke alltid like bekvemt, men du verden hvor mye du lærer om deg selv med Espen som sparringspartner.» – Halvor West, roer

illustrasjon espen langseth mental trening og prestasjonscoaching

Hvem er Espen Langseth?

Idrettscoach. Prestasjonscoach. Mentaltrener. Kall meg hva du vil, utgangspunktet mitt er uansett at jeg elsker å hjelpe folk å få til det de ønsker.

Jeg har jobbet med coaching og teamutvikling i både næringsliv og idrett i en årrekke, og før det var jeg både daglig leder, salgssjef, gründer og toppidrettsutøver. Jeg har self følt på kroppen hvordan mental styrke kan være forskjellen på de beste og de nest beste, og som metaltrener har jeg bistått idrettsutøvere på vei til gull i NM, Nordisk, EM og VM.

Formelt har jeg en treårig utdanning som coach og organisasjonskonsulent i psykosyntese fra Oslo og Stockholm, samt en sertifisering som Senior Practitioner fra European Mentoring & Coaching Council (EMCC).

Til daglig jobber jeg med utvikling av mennesker i alle aldre, og coacher toppledere, ledere, medarbeidere, idrettsutøvere og privatpersoner, og tilbyr både én-til-én samtaler, teamarbeid og gruppeutvikling. Jeg er også agent for flere profesjonelle fotballspillere.

Les gjerne hva andre sier om meg!


Slik foregår et typisk coaching-løp med idrettsfokus

1. Kartleggingssamtale

Vi starter med en innledende samtale hvor vi kartlegger dine utfordringer, ambisjoner og mentale sperrer. Vi ser på hva som motiverer deg, hva som holder deg tilbake, og hva du ønsker å oppnå – enten du er individuell utøver eller en del av et lag.

2. Målsetting og planlegging

Basert på kartleggingen setter vi klare, realistiske mål for coaching-prosessen. Vi utarbeider en strategi som hjelper deg med å styrke ditt mentale fokus, håndtere press og bygge en sterk prestasjonskultur.

3. Coaching-samtaler og mentale øvelser

Gjennom faste samtaler jobber vi med mental trening, selvtillit, prestasjonsangst og fokus. Du får konkrete teknikker som hjelper deg i treningshverdagen og konkurransesituasjoner. Vi jobber med visualisering, stressmestring og positiv selvprat. Mental utholdenhet.

4. Evaluering og justering

Utvikling tar tid, og vi evaluerer jevnlig progresjonen din. Vi justerer metodene basert på hva som fungerer best for deg, slik at du hele tiden beveger deg i riktig retning.

5. Avslutning og videre utvikling

Når coaching-løpet nærmer seg slutten, oppsummerer vi dine fremskritt og lager en plan for hvordan du kan videreføre lærdommen på egen hånd. Målet er at du skal sitte igjen med verktøyene du trenger for å prestere optimalt.

Et typisk coaching-løp varer mellom 8–12 uker, men det kan være kortere og lenger etter hva du trenger for å lykkes.

PS: Jeg elsker walk and talk! Når det er mulig, tar jeg gjerne coachingsamtalene ute – i parken, skogen eller langs fjorden. Frisk luft og bevegelse skaper et åpent sinn og bedre refleksjoner.